Forum Forum Karawany Strona Główna Forum Karawany
Forum turystyczne
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kuchnia Turecka
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Karawany Strona Główna -> Turcja
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kate
Specjalistka od kuchni tureckiej
Specjalistka od kuchni tureckiej



Dołączył: 09 Lut 2006
Posty: 281
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 20:22, 16 Lis 2008    Temat postu:

Szklaneczki to podstawa żeby stworzyć nieco klimat orientu Wink
Miał być również turecki czajniczek, ale cała się w nim odbijałam i nie wyglądało to już dobrze

I oczywiście wkradł się błąd bo chodziło mi o to, ze polewa dobrze nie nasącza góry bo zostaje wszystko na dole.
Dodałam jeszcze do ciasta cukier waniliowy i nieco cytrynowego olejku, ale to juz moje takie wariacje "od siebie" Mozna posypac rowniez pistacjami albo zrobić kleksy z bitej śmietany:D
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nuska
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 3572
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 12:08, 17 Lis 2008    Temat postu:

ależ tu pyszności sa serwowane
dzięki Kate Very Happy
no i oczywiście polecam sie na przyszłość Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Duch
.
.



Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 1660
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 16:39, 17 Lis 2008    Temat postu:

No to czekamy na kadayif
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Majka
Fotograf Karawany :)
Fotograf Karawany :)



Dołączył: 03 Lut 2008
Posty: 1073
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 11:18, 18 Lis 2008    Temat postu:

Kate..brawo, brawo, czekam na więcej Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kate
Specjalistka od kuchni tureckiej
Specjalistka od kuchni tureckiej



Dołączył: 09 Lut 2006
Posty: 281
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 17:59, 08 Cze 2009    Temat postu:

Króciutko o pysznej "pamiątce" z Turcji. W każdym sklepie z pamiątkami i lokum znajdziemy również przepyszne orzechy i pistacje w miodzie. Turcy mowią oczywiscie, ze to turecka viagra bo tam wszystko jest na potencję Wink Osobiście nie jem miodu wogóle, ale w wersji z orzechami mogłabym zjeść cały słoiczek odrazu - gdyby oczywiście nie świadomość tego, ile ma kalorii Very Happy
A tak wyglada ten specjał:
[link widoczny dla zalogowanych]

[link widoczny dla zalogowanych]

Prawda, że wylada pysznie? Spróbujcie a zawsze juz bedziecie to kupować. Taki słoiczek jest tez fajnym upominkiem z Turcji.
Ja zamówiłam sobie teraz dwa słoiczki u kolezanki, ktora jedzie do Turcji i znowu otworzę sobie zimą i bede podjadać....

Pozdrawiam
Kate
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Duch
.
.



Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 1660
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 3:13, 09 Cze 2009    Temat postu:

Wygląda apetycznie. Ciekawe czy jest do kupienia w Polsce?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kate
Specjalistka od kuchni tureckiej
Specjalistka od kuchni tureckiej



Dołączył: 09 Lut 2006
Posty: 281
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 19:40, 09 Cze 2009    Temat postu:

Oj, chyba w Polsce nie ma....jeszcze Wink

Dodam dzisiaj jeszcze kolejny przysmak turecki. Mianowicie dżem z pomarańczy. Jest zawsze w każdym hotelu na śnadanie. Gęsty, ciągnący, cukrzący ze skórkami pomarańczy. W połączeniu z jogurtem niesamowity. Do kupienia w każdym markecie Migros, Carrefour, BIM.

[link widoczny dla zalogowanych]

Do dżemu pasuje również precel zwany simit, sprzedawany na ulicy w takich budkach jak u nas w Krakowie bajgle czy precle.

[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Duch
.
.



Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 1660
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 4:03, 10 Cze 2009    Temat postu:

A jak dużo trzeba dodać tego jogurtu do dżemu?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kate
Specjalistka od kuchni tureckiej
Specjalistka od kuchni tureckiej



Dołączył: 09 Lut 2006
Posty: 281
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 20:28, 10 Cze 2009    Temat postu:

Duchu, wedle uznania Wink
Ja lubię dużo dżemu w jogurcie bo najlepsze są te skórki kandyzowane. Mniam, mniam...

A dla tych, ktorzy chcieliby oprócz kebaba spróbować jeszcze coś tureckiego "z ulicy" to polecam kumpira.
Kumpir to specjalnej odmiany ziemniaki, pieczone w piecu. Po upieczeniu ziemniaka przekrawa sie na pół i jego miąższ miesza razem z masłem i startym żółtym serem. Robi się z tego takie pure i wtedy dodaje się przeróżne dodatki typu: kiełbaski w sosie, ogórek, kukurydza, kapusta biała, czerwona, fasola, grzybki itd. Wszystko polewa się białym sosem majonezowym i pomidorowym, musztardą.

Oto gotowy kumpir:
[link widoczny dla zalogowanych]


A tutaj zobaczcie jak to się robi i jak Turcy szybko radzą sobie z tym miąższem:
[link widoczny dla zalogowanych]
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Duch
.
.



Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 1660
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 4:03, 11 Cze 2009    Temat postu:

Szkoda że w Polsce nie ma takich ziemniaków. Ciekawe jakby z naszych jakiś okazałych ziemniaków zrobić taki mini kumpir?
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bakalia
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 12 Lut 2006
Posty: 280
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin

PostWysłany: Pią 15:20, 12 Cze 2009    Temat postu:

Pistacje i inne orzechy w miodzie i syropie klonowym są do kupienia w naszych sklepach typu delikatesy. Ale przyznam się że tu smakują inaczej Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kate
Specjalistka od kuchni tureckiej
Specjalistka od kuchni tureckiej



Dołączył: 09 Lut 2006
Posty: 281
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 19:22, 15 Cze 2009    Temat postu:

Bakalio, dobrze, ze o tym piszesz. Musze w takim razie wyszukac gdzies te pysznosci.

Pozdrówka Smile
Kate
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Asmita




Dołączył: 17 Gru 2009
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 14:09, 17 Gru 2009    Temat postu: Witajcie Wszyscy

Mam wielką prośbę. Wróciłam niedawno z Turcji, było cudownie. Kupiłam sobie tam oczywiście m. in. wspaniałą herbatę turecką, ale nie kupiłam dwupoziomowego czajniczka do jej zrobienia w tradycyjny sposób (wyszłam z założenia, że po co zwiększać sobie ilość bagażu). Byłam przekonana, że znajdę go w W-wie, a tu małe rozczarowanie Sad Czy ktoś by mi mógł doradzić, gdzie można go kupić (oczywiście w tej chwili wykluczony jest wyjazd ponowny do tego przepięknego kraju). Może jakiś sklep internetowy - ja szukałam, ale nic nie znalazłam.
Pozdrawiam, Asmita Very Happy


Ostatnio zmieniony przez Asmita dnia Czw 14:10, 17 Gru 2009, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kate
Specjalistka od kuchni tureckiej
Specjalistka od kuchni tureckiej



Dołączył: 09 Lut 2006
Posty: 281
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 23:16, 23 Gru 2009    Temat postu:

Asmita niestety obawiam się, ze w Polsce nie dostaniesz caydanlika. Nie raz juz ktos o to pytal. Pozostaje Tobie tam wrócić Wink
Jesli jednak masz kogos znajomego kto jezdzi do Niemiec to dostaniesz taki czajnik w kazdym sklepie u Turka.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Asmita




Dołączył: 17 Gru 2009
Posty: 2
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Pon 13:18, 28 Gru 2009    Temat postu: :)

Bardzo dziękuję za radę, właśnie poprosiłam koleżankę, która jedzie do Berlina, aby zobaczyła w sklepie u Turka te bajeczne czajniczki. Już nie mogę się doczekać, aż zrobię sobie w nim herbatę i będę sączyć wspaniałą turecką cayi Smile
Kupiłam sobie niedawno książkę kucharską z kuchnią turecką, mam zamiar trochę pobawić się w robieniu ich potraw. Jak coś mi wyjdzie, to się Wam na forum pochwalę, a może i nawet wkleję fotkę.
Pozdrawiam wszystkich cieplutko Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kate
Specjalistka od kuchni tureckiej
Specjalistka od kuchni tureckiej



Dołączył: 09 Lut 2006
Posty: 281
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 12:16, 03 Sty 2010    Temat postu:

Asmita to trzymam kciuki za wyroby tureckie wlasnej roboty.
Pochwal sie koniecznie co sie udalo Tobie zrobic i daj przepis i fotke.

Pozdrowka
Kate
Powrót do góry
Zobacz profil autora
MrHybryda
Swój na Forum
Swój na Forum



Dołączył: 25 Lis 2010
Posty: 208
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gdynia

PostWysłany: Pią 10:00, 26 Lis 2010    Temat postu:

W Niemczech można zaopatrzyć się we wszystkie Tureckie zapasy.
Osobiście kupuję tam herbatę.

A z przepisów dziwi mnie, że jeszcze nikt nie dodał
Lahmaczuna Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mela
Karawanowy Aniołek :)
Karawanowy Aniołek :)



Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 3576
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 23:51, 30 Lis 2010    Temat postu:

Hybrydo
To zapodaj Very Happy


Ostatnio zmieniony przez Mela dnia Wto 23:52, 30 Lis 2010, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Duch
.
.



Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 1660
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 9:38, 01 Gru 2010    Temat postu:

Jeśli z mięsem to będzie na bank smaczne.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
MrHybryda
Swój na Forum
Swój na Forum



Dołączył: 25 Lis 2010
Posty: 208
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gdynia

PostWysłany: Pią 11:20, 11 Lut 2011    Temat postu:

W necie szukać nie będę bo to bez sensu, zdjęć nie umiem
tu wstawiać ale mogę opisać Very Happy
A więc:

Ciasto rozrabia się z wody, mąki i soli, wałkuje
się na cieniutkie duże placki ale czym? Nie wałkiem
jak u Nas a cieniutkim patyczkiem a jak Im to zgrabnie
idzie, normalnie mistrzowie! Very Happy

Taki placek kładziemy do rozgrzanego pieca(można zrobić w
piekarniku domowym ale trzeba mieć w coś takiego aby można
było na tym położyć placek, coś w stylu dużej płaskiej łyżki) bez
niczego, po prostu wsuwamy go na łopacie płaskiej
przeznaczonej do pieczenia. Ojej, no nie wiem jak to się
prawidłowo nazywa. Very Happy

Taki placek piecze się z obu stron ok. 5 minut.

Farsz:

Dodajemy

*Mięso wołowe lub z kurczaka ale lepiej wołowina smakuje z mego doświadczenia.
*Rozgniecione pomidory z puszki lub świeże ale ważne aby były bez skórki.
* Przyprawy tymianek, oregano, pieprz i sól... to podstawowe ale
można użyć według swojego smaku.


Mieszamy wszystko i dusimy w garnku.

Takim farszem smarujemy bardzo cieniutko placek, nakładamy teraz dodatki według także swego podniebienia.

Ja lubię z:
Pomidorem, dużo tureckiej przyprawy z nasion papryki, majonez.

U nich serwowane są dodatki różne, tj.:

- pomidor
- ogórek świeży
- kapusta biała
- kapusta czerwona
- sałata
- ser grecki feta(tu mnie dziwi zawsze jak można mówić na
ser- ser, bo z greckiego feta oznacza ser Laughing ) sól jeszcze
jak ktoś woli i sosy też różne.
Jedni wolą ketchup czy majonez ale typowe tureckie to
wiadomo, że cacyki, czyli sos jogurtowy.

Ładnie wszystko zwijamy w rulon i wkładamy do na przykład mikrofalówki na ok. 5 minut.

Wyciągamy i od dołu do połowy lahmacuna zawijamy w folię
aluminiową, chwytamy w garść i smacznego! Very Happy

Jest to danie serwowane przy stoiskach z kebabem czy borkiem.

Nie mam znaków w pisowni tureckich ale w borku nad o są
dwie kropki a w lahmacunie "C" ma ogonek na dole i
nad U dwie kropki. Very Happy


Ostatnio zmieniony przez MrHybryda dnia Pią 11:22, 11 Lut 2011, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Karawany Strona Główna -> Turcja Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 4 z 5

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin