Forum Forum Karawany Strona Główna Forum Karawany
Forum turystyczne
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kuchnia Turecka
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Karawany Strona Główna -> Turcja
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Kate
Specjalistka od kuchni tureckiej
Specjalistka od kuchni tureckiej



Dołączył: 09 Lut 2006
Posty: 281
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 14:20, 18 Mar 2008    Temat postu: Kuchnia Turecka

Trochę mało wpisów na mojej kochanej Turcji więc dla zachęty wkleję moją wypowiedź z innego forum. Mam nadzieję, ze linki będą działać.

Turecka kuchnia jest naprawdę pyszna. Co prawda słodycze ociekają
cukrem, ale co tam, raz się zyje Wink

moje ulubione przysmaki to:

1. BOREK - cieniutkie ciasto zwane yufka, ktore przekładane jest na
rozne sposoby, miesem, warzywami, serem itp. Na pewno bedzie to w
hotelu. Najlepsze jest z serem, i szpinakiem. Wyglądem troche
przypomina lasagne, bo ciasto jest cienkie jak makaronowe płaty,
albo wręcz ciasto francuskie.
to jest yufka - ciasto



a to borek


2. GOZLEME - są to placki smażone na podpłomyku, rowniez z roznymi
dodatkami. Najczęsiej z serem, szpinakiem, pietruszką. Siedzi sobie
zazwyczaj taka pani na terenie hotelu i robi to cały dzien Wink



3. KEBAB - są rózne naprawdę rodzaje. Doner to ten popularny u nas.
Adana Kebap to mieso owiniete na cienkie druty i podane jak
długie "paluszki"


Kebap Iskender to moj ulubiony. Na spodzie jest polozony turecki
chlebek (niestety zapomnialam nazwe), pozniej pokrojone w
cieniutkie, prawie jak szynka parmenska plastry - mięso, polane jest
to sosem pomidorowym i do tego obok dla złagodzenia smaku leży
jogurt.Pyyycha!!



Kebap Ali Nazik - to kebap rowniez z jgurtem, ale zapiekany w
naczyniu razem z miesem i oberżyną - tez pyszny



Jest jeszcze sis kebap - czyli przekładany jak nasz szaszłyk na drucie, i
wiele innych, zaleznie od regionu i kuchni Wink

4. Kofte i Piyaz - to danie popularne w okolicach Antalii, polecam bar Oz Simsek Kofte Piyaz. Kofte to mieso, a piyaz to sałatka z cieciorki, pomidrów, cebulki.
piyaz



kofte



5. AYRAN - turecki słony jogurt zmieszany z wodą. Mozna go kupic w sklepie albo dostac w niektorych barach w postaci ubitej piany:



6. SAC KAVURMA - mieso z baraniny z grilla, dokładnie takie jak na
obrazku



- ja
jadłam takie w restauracji wodnej niedaleko Adrasan, koło Kemer.
Pyszne!

7. SARMA - jest to mięso zawinięte w liście winogron, w cieniutkie
ruloniki. Cos jak nasze gołąbki.




SŁODKOŚCI:

8. Wszechobecna BAKLAVA. Ciasto z cienitkich warstw, przekłądane
pistacjami, orzechami itp. nasączane w syropie. Turcy jedzą je
również maczając je w lodach. Słodycz niesamowita, popijać wodą! Smile




9. KEMAL PASA - ulubione ciasteczka Ataturka, stad ich nazwa


na pewno beda w hotelu, na zdjęciu są w wersji z lodami Wink

10. KADAYIF -



ciasto z "nitek" , rowniez nasaczone syropem jak porzednie.

11. REVANI - ciasto o posmaku orzechow i z duza ich iloscia lub bez, ale z
syropem pomaranczowym lub cytrynowym. Wygląda jak nasz biszkopt, ale
smakuje jak delicje! Wink



To jest moj numer 1 Smile

12. LOKUM - najczęsiecj kupowany i widoczny przysmak turecki. Są to
takie jakby galaretki posypane cukrem pudrem. Galaretki mają rózne
smaki i kolory, oraz dodatki typu orzechy, pistacje itp.



13. PISMANIYE - czyli chałwa w postaci cieniutkich nitek bawełny Wink



---------------------------------------------------------------------------------

Na poczatek odrazu napisze jak nazywa się ten turecki chlebek o
ktorym wspomnialam przy kebabie iskender. Nazywa się PIDE i jest
podawany na sucho lub tez z roznymi dodatkami. Czesto w
restauracjach podają go przed kebabem, zeby umilic sobie czekanie na
danie głowne, do tego podają masełko, które rozpuszczone na ciepłym
chlebku daje niesamowity smak
pide:



pide z dodatkami:



HERBATA - Turkish Cay [czaj]

Turcy piją herbatę wręcz litrami. Częsty widok to chłopcy biegający
po ulicy od sklepu do sklepu z tacą pełną małych filiżanek herbaty.
Nawet w banku widziałam takiego, który wbiegł z ulicy i rozdawał
pracownikom herbatę.
Tak wyglądają takie tacki:



szklanki są w kształcie tulipana, i do nich są specjalne małe
łyżeczki oraz tak samo małe kostki cukru. Często te szklaneczki mają
również zakrywki na wierzch aby nie uciekło z nich ciepło i nie
dostał się kurz z ulicy.
Najpopularniejszą turecką herbatą ulubioną przez turystów jest herbata jabłkowa czyli ELMA CAY. To najczęściej herbata rozpuszczalna, dobra zarówno na ciepło jak i na zimno. W sklepach na pewno ją zauważycie. Jest rowniez wersja "liściasta".
Kolejna dobra herbata to ADACAYI. To wysuszone kwiaty lawendy. Mają
smak lekko jakby gorzkawy (jesli za długo parzymy), lekko orzezwiający. Mi bardzo pomagała na bole żołądka. To są takie podłużne zielone ususzone kwiatki.

Najlepsza jednak jest tradycyjna czarna turecka herbata czyli po
prostu CAY. Turcy mają bardzo dobre odmiany herbaty, które rosną w
rejonach Morza CZarnego. Jelsi bedziecie kupowac liściastą herbatę
to nie kupujcie żadnych znanych Liptonów tylko po prostu turecką. Ja
lubię tą harmonymarkets.com/images/images/000375_lg.jpg

Taką herbatę parzy się w specjalnych dzbankach zwanych CAYDANLIK:



Do górnego czajniczka wsypuje się herbatę (łyżeczka na szklankę),
dolewa się wody tylko tyle, aby zakryć wszystkie liście. Do dolnego
zaś wlewamy wodę i stawiamy jeden na drugim i gotujemy. Kiedy woda w
dolnym dzbanku zagotuje się, wlewamy ją do górnego (do 3/4
wysokości), a do dolnego znowu uzupełniamy do pełna i ponownie
gotujemy. Po zagotowaniu odstawiamy na chwilę i nalewamy do
szklanek. Dobrze zaparzona powinna mieć bursztynowy kolor i liscie
powinny odrazu opadac na dno.

KAWA - KAHVESI




Turecka kawa parzona jest w specjalnych tygielkach i jest bardzo
gęsta i mocna. Tygielki na pewno juz widzieliscie nie raz:



Wsypujemy do niego kawę i cukier wg uznania, dolewamy wodę i
gotujemy. Po zagotowaniu, uniesieniu się kawy, spienieniu,
odstawiamy ją z ognia i czynnosć zaraz powtarzamy az do kolejnego
spienienia. I tak trzy razy. Następnie kawę mozna wlac w niewielkiej
ilości do filiżanek i znowu zagotować. Wtedy juz mozna dlac do pełna
w filiżanki.

sade kahve - to zwykła czarna kawa bez dodatków
sekerli kahve - z cukrem , cok sekerli - z duzą ilościa cukru
sutlu kahve - z mlekiem (bardzo rzadko, ale się zdarza)

Do sade kahve podawana jest tez czasem woda. Są dwie szkoły
dlaczego. Pierwsza mowi, ze po to by wypic ja przed kazdym kolejnym
łykiem i delektować się smakiem kawy, a druga mowi, ze pijemy ją po
kawie by wypłukać zęby z fusów Smile

Zarówno kawę i herbatę na pewno wypijecie przy zakupach w sklepie.
Wtedy mozecie wydziwiac i zamawiac wg gustu.

LODY:

Lody tureckie są pyszne. A sprzedawcy czasami....
pl.youtube.com/watch?v=vPHNCk0a9Fw&NR=1

wszędzie mają te same sztuczki Wink

W Alanii jest bardzo sympatyczna kafejka idąc w górę na Kale, zaraz
na samym początku. Wieczorem można usiąść przy oknie i jest widok na
port, a lody i kawa pyyycha!


To chyba juz wszystko na dzisiaj Wink
Pozdrawiam czytających i zyczę Wam spróbowania tych przysmaków i
wielu innych. Mam nadzieję, że Wasze kubki smakowe działają Smile

Pozdrawiam
Kate

p.s. Mam też nadzieję, ze jakoś to się da przeczytać w całości bo wiecie jak jest z wklejaniem i kopiowaniem. Chciałam zaznaczyć na pogrubienie te nazwy, ale coś mi nie wychodzi Sad


Ostatnio zmieniony przez Kate dnia Śro 18:52, 16 Lip 2008, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kate
Specjalistka od kuchni tureckiej
Specjalistka od kuchni tureckiej



Dołączył: 09 Lut 2006
Posty: 281
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 18:08, 18 Mar 2008    Temat postu:

Widzę, że niestety nie wszystkie linki wskoczyły Sad

Poprawiam w takim razie:

Ad. 5. AYRAN - [link widoczny dla zalogowanych]

Ad. 6 SAC KAVURMA - [link widoczny dla zalogowanych]

Ad. 9 KEMAL PASA - [link widoczny dla zalogowanych]


Ad. KAWA - [link widoczny dla zalogowanych]
i tygielek: [link widoczny dla zalogowanych]

Ad. LODY [link widoczny dla zalogowanych]

Może tym razem będzie dobrze.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kate
Specjalistka od kuchni tureckiej
Specjalistka od kuchni tureckiej



Dołączył: 09 Lut 2006
Posty: 281
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 18:10, 18 Mar 2008    Temat postu:

Powrót do góry
Zobacz profil autora
:))
Gość






PostWysłany: Wto 18:21, 18 Mar 2008    Temat postu:

Czy nie lepiej będzie jak przeniosę jako osobny temat w dziale kulinarnym?
Powrót do góry
:))
Gość






PostWysłany: Wto 18:23, 18 Mar 2008    Temat postu: Re: Kuchnia Turecka

Kate napisał:
...Co prawda słodycze ociekają
cukrem, ale co tam, raz się zyje Wink...


I właśnie te bardzo nasączone ciasta smakowały mi jak żadne inne dotychczas.
Powrót do góry
Mela
Karawanowy Aniołek :)
Karawanowy Aniołek :)



Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 3576
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 18:24, 18 Mar 2008    Temat postu:

Kate, słodkości mają naprawdę słodkie Laughing Laughing
W tym roku urlop planuję gdzieś...może Kanarki...ale jakoś tak myśli powracają do Turcji, a w szczególności kuszą oferty cenowe z Niemiec Very Happy Syria też korci...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kate
Specjalistka od kuchni tureckiej
Specjalistka od kuchni tureckiej



Dołączył: 09 Lut 2006
Posty: 281
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 18:34, 18 Mar 2008    Temat postu:

Darek ja sama się zastanawiałam czy nie dać tego do kulinarnego bo tam też to pasuje jak najbardziej. Tylko, że jak kots zaglądnie na Turcję to niekoniecznie zaglądnie na kulinarny, a tak przy okazji poczyta tutaj o tych sodkościach itp. Chyba, że można zrobić tak, żeby było tu i tam?

Ja też te słodkości uwielbiam. Zawsze wracam 3 kg cięższa bo nie mogę się odgonić od revani i baklavy. Robiłam nawet revani w domu, ale mi nie wyszło. Po świętach mam zamiar spróbować raz jeszcze z innego przepisu.

Mela jak możesz tak zdradzić Turcję? Wink Ja planuję Marmaris jak dobrze pójdzie, ale co wyjdzie to nie wiem.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
:))
Gość






PostWysłany: Wto 18:44, 18 Mar 2008    Temat postu:

To nich zostanie tutaj.
Ach te ciasta. No to i ja pewnie znów tam będę musiał polecieć dla tych ciast. Smile
Powrót do góry
Nuska
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 3572
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 9:00, 19 Mar 2008    Temat postu:

Kate - ale mi smaka narobiłaś ....... i jak ja mam teraz pracować Question Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
InzynierNocny




Dołączył: 03 Maj 2008
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 14:50, 03 Maj 2008    Temat postu:

Hello @ll,
Jestem Turkiem i mieszkam w Warszawie 5 lat, slabo mowie po Polsku Smile

recipes.tr.cx/

Polecam te strone o kuchni Tureckiej, jesli macie konkretnie pytanie, zapraszam, jesli ja nie znam, popytam mamy Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kate
Specjalistka od kuchni tureckiej
Specjalistka od kuchni tureckiej



Dołączył: 09 Lut 2006
Posty: 281
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 19:52, 03 Maj 2008    Temat postu:

Merhaba Inzynier Smile
Nie mow, ze slabo piszesz czy mowisz po polsku bo to nieprawda. Idzie Tobie swietnie. Zaraz przejrze sobie stronke z przepisami. A moze podasz jakis swoj ulubiony i latwy przepis jaki mozemy zrobic w Polsce z naszych skladnikow?

Pozdrawiam i dzieki ze wpadles Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kate
Specjalistka od kuchni tureckiej
Specjalistka od kuchni tureckiej



Dołączył: 09 Lut 2006
Posty: 281
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 19:53, 03 Maj 2008    Temat postu:

Oczywiscie wszyscy maja avatary a ja dalej nie wiem jak mam go tutaj zrobic Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora
InzynierNocny




Dołączył: 03 Maj 2008
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 1:09, 04 Maj 2008    Temat postu:

Kate dziekuje...

Moje jedyne ulubione to "hünkar beğendi" ~= "ulubione sultana"

4 baklazany
1 szk. mleko
1/4 szk maka
2 lyzka margarin
sok cytryny
mieso albo soya dla gulasza

Z widelecem zrobic wiele dzury w baklazany i polozyc do piekarnika do tej pory beda bardzo miekki. Potem dzielic we wode & sok od muszly. Uzywac blender w tym, w innym garnku smazyc maka w margarinie, potem dodac baklazany, potem mleko, zamieszac razem 10 minut i gotowac. I na dole uzywac "kavurma" albo gulasz albo cokolwiek z miesem albo soya. Ja tak robilem jesli gosci chodzili do mnie. Polecam...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kate
Specjalistka od kuchni tureckiej
Specjalistka od kuchni tureckiej



Dołączył: 09 Lut 2006
Posty: 281
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 18:14, 04 Maj 2008    Temat postu:

Poczekaj Inzynier, jeszcze raz Smile :

Jak zrobię dziury w bakłażanach to mam je całe włożyć do piekarnika? i czekać aż bedą miekkie, tak?
Wtedy wyjmuje i oddzielam miąższ od skórki (separate flash).
Następnie na patelni smażę margarynę i mąkę (u nas to się nazywa zasmażka Smile ) i dodaję bakłażan?
Do tego oddzielnie przygotowuję mięso gulaszowe, może być kurczak w kostkę?
i wyjdzie tak :



zrobię to w tym tygodniu na pewno, jeszcze nie robiłam sama bakłażanów więc to będzie pierwszy raz Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
InzynierNocny




Dołączył: 03 Maj 2008
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 20:21, 04 Maj 2008    Temat postu:

Kate dobrze zrozumialas, ale najpierw uzywaj mikser i podczas dodawania baklazan musisz dodac mleko tez. Jak ja robie, nie wyglada tak jak w tym zdjeciu, moj jest bardziej zielony Smile Z kurczaka nie probowalem, nie polecam. Krowa albo baranek polecam.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mela
Karawanowy Aniołek :)
Karawanowy Aniołek :)



Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 3576
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 21:14, 04 Maj 2008    Temat postu:

Tequilę przywitałam, Inżyniera też należy Laughing . Witaj w Karawanie. Fajnie, że jesteś i fajnie że mamy Kate do tłumaczenia z polskiego na polski hehehe Laughing Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
:))
Gość






PostWysłany: Pon 5:09, 05 Maj 2008    Temat postu:

Witaj InżynierzeNocny Smile
Powrót do góry
:))
Gość






PostWysłany: Pon 5:21, 05 Maj 2008    Temat postu:

Kate napisał:
Oczywiscie wszyscy maja avatary a ja dalej nie wiem jak mam go tutaj zrobic Sad


Kate prościej już nie będzie Wink Pod nickiem masz przycisk "pokaż avatary". Klikasz i wybierasz Very Happy
Powrót do góry
Kate
Specjalistka od kuchni tureckiej
Specjalistka od kuchni tureckiej



Dołączył: 09 Lut 2006
Posty: 281
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 7:15, 05 Maj 2008    Temat postu:

Tylko skad ja baranka wezmę? a lubię lubię... Smile
Właściwie to niedługo do babci jadę na wieś, może tam jakiegoś upoluję ? Very Happy Jutro lecę po bakłażany.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kate
Specjalistka od kuchni tureckiej
Specjalistka od kuchni tureckiej



Dołączył: 09 Lut 2006
Posty: 281
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 7:21, 05 Maj 2008    Temat postu:

Darek ale pełno tych aviatarów, do jutra będę przeglądać Very Happy Ja myślałam, ze mogę sobie sama to jakoś zrobić bo bym chciała coś tureckiego Very Happy Pokombinuję.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Karawany Strona Główna -> Turcja Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 1 z 5

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin