Forum Forum Karawany Strona Główna Forum Karawany
Forum turystyczne
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kącik kulinarny - Wyłącznie sprawdzone przepisy kulinarne!
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 9, 10, 11  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Karawany Strona Główna -> Kącik kulinarny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Karolina 1
Gość






PostWysłany: Pią 18:19, 22 Lut 2008    Temat postu:

A ja właśnie zrobiłam tort z serków homogenizowanych / przepis sprzed 2 lat / - pyychotka Smile)))))
Powrót do góry
Majka
Fotograf Karawany :)
Fotograf Karawany :)



Dołączył: 03 Lut 2008
Posty: 1073
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 18:38, 22 Lut 2008    Temat postu:

Karolina, to podaj ten przepis i jakie serki, bo ogromny wybór różniastych:-)
chyba moje dzieci to lubiąSmile hihihi
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karolina 1
Gość






PostWysłany: Czw 20:00, 28 Lut 2008    Temat postu: Tort z serków homogenizowanych.

Majeczko, ja ten przepis znalazłam tu, na forum karawany. Kliknij na przepisy. Smile
Odszukam, kto był autorem.[/list]
Powrót do góry
Majka
Fotograf Karawany :)
Fotograf Karawany :)



Dołączył: 03 Lut 2008
Posty: 1073
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 20:12, 28 Lut 2008    Temat postu:

mam! znalazłam, dzięki Very Happy
biorę...Smile
pychota... Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kate
Specjalistka od kuchni tureckiej
Specjalistka od kuchni tureckiej



Dołączył: 09 Lut 2006
Posty: 281
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 14:01, 18 Mar 2008    Temat postu:

Tak sobie dzisiaj szaleję na Karawanie i podam Wam moje przepisy na dwa dobre ciasta. Jedno chyba Nuska miałas okazję próbować Wink (angielskie marchewkowe)

Ciasto Marchewkowe

CARROT CAKE

4 jajka
2 filiżanki cukru
1 i 1/4 filiżanki oleju
2 i 1/2 mąki
po 2 łyżeczki : proszku do pieczenia, sody do pieczenia, zmielonego cynamonu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru waniliowego (ja dałam cały)
3 filiżanki utartej marchewki (na tych najmniejszych oczkach jak do placków ziemniaczanych)
1 filiżanka zgniecionych ananasów
1 filizanka kokosu

Zmieszac jajka z cukrem na puszystą masę. Dodac olej, mix. Dodać suche składniki (mąka, proszek, soda, cynamon, sól, vanilla). Następnie dodac marchewke, kokos i ananasy. Zamieszac drewnianą łyżka. Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i piec w 180 C ok. 45-55 min.

POLEWA (FROSTING)
100 g masła lub margaryny
200 g serka (typu Delfina np.) to ma byc taki cream cheese bezsmakowy
500 g cukru pudru

Masło pomieszać z serkiem i dodać cukier. Dobrze ubic. Polac ciasto.

Ja tej bombowej polewy nie robiłam. Podobno wielu Angoli dałoby się za nią zabić. Jak dla mnie zbyt kaloryczna. TO ciasto które jadłam u koleżanki w Londynie tez było bez polewy i było równie dobre. Jak któraś z Was jednak spróbuje to pochwalcie się jak wyszło.




BABKA WŁOSKA

6 jabłek (np. Reneta) pokroić w kostkę i zasypać 1,5 szklanki cukru - odstawić na godzinę, półtora

4 żółtka
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 szklanki mąki
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka rodzynek
10-12 łyżek oleju
ubita piana z 4 białek

Wszystkie składniki wymieszać i dodać pokrojone wcześniej jabłka.
Piec na złoty kolor ok. 45 min.

Obydwa te ciasta są do siebie podobne w smaku. Dzisiaj znalazłam równiez podobne ale w nazwie ma "meksykańskie" i zrobię na święta. Jak wyjdzie to wkleję przepis.

Smacznego!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kulejaca żmijka
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 773
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 11:03, 26 Maj 2008    Temat postu:

ja marchewkowe jadlam i przezylam Wink
a na serio Kate upieklas wtedy pyszne ciasto... moje podniebienie poleca sie na przyszlosc Very Happy

a teraz wklejam cos co ostatnio wyprobowalam

ŚMIETANKOWO-BUDYNIOWA POKUSA:


Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki pszennej
1 łyżka kakao
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Poncz:
ok. 1/3 szklanki przegotowanej zimnej wody
kilka kropel aromatu śmietankowego
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
20 dag masła
cukier waniliowy
2 budynie karmelowe

Masa śmietankowa:
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
1/3 szklanki gorącej wody
2 łyżki żelatyny
¾ litra śmietany 30%
ok. 6 łyżek cukru pudru

Do dekoracji:
5 dag gorzkiej czekolady

Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie sztywna i gładka. Następnie dodać żółtka i ubijać dalej. Mąkę pszenną wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i wsypać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać i wylać ciasto na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Po upieczeniu biszkopt ostudzić i nasączyć ponczem (wodę wymieszać z aromatem śmietankowym).

2 szklanki mleka wlać do garnka, dodać masło, cukier waniliowy i wszystko razem zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie karmelowe i wlać do gotującego się mleka. Chwilkę pogotować na małym ogniu. Gorącą masę budyniową wylać na upieczony i ostudzony biszkopt. Ciasto odstawić do wystudzenia.

Kawę rozpuszczalną zalać 1/3 szklanki gorącą wodą i wymieszać. Następnie wsypać i rozpuścić żelatynę. Ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Na sam koniec dodać ostudzoną żelatynę z kawą i delikatnie wymieszać. Masę śmietankową wyłożyć na ostudzoną już masę budyniową. Na wierzch ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach gorzką czekoladę.

Ciasto schłodzić w lodówce.

Ja dalam zamiast dwoch to trzy budynie i nie karmelowe a smietankowe 2 i 1 waniliowy bo karmelowych nie bylo w sklepie....a 3 bo wyczytalam w komentarzach ze masa budyniowa niektorym wyszla troszke lejaca sie.

Smacznego. Razz

przepis jest z tej strony [link widoczny dla zalogowanych] ... fajne sa tam przepisy no a ciasta wszystkie pychoty Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nuska
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 3572
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 20:28, 26 Maj 2008    Temat postu:

Kate - oj miałam okazję próbować twojego ciasta i co tu dużo mówić pychotka było..... miam mniam mniam
Żmijka - no i mnie śmietankowo-budyniowo skusiłaś. Zaraz wymyślę jakąś dobrą okazję na wypróbowanie przepisu Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Majka
Fotograf Karawany :)
Fotograf Karawany :)



Dołączył: 03 Lut 2008
Posty: 1073
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 15:27, 10 Gru 2008    Temat postu:

Napoleonka

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka gęstej śmietany
1 margaryna, najlepiej Palma
Wszystkie składniki posiekać, zlepić, schłodzić w lodówce.
Rozwałkować, wstawić do rozgrzanego piekarnika, upiec aż się lekko zarumienią. Z tej ilości ciasta wychodzi 4 placki wielkości prodiża lub 2 duże na blachę.

Masa:
3 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym
Utrzeć: 4 całe jajka, 1 szklanka cukru i na koniec 1 szklanka mąki.
Mleko połączyć z masą, gotować przez chwilę.

Wystudzoną masą przełożyć wcześniej upieczone placki Smile
posypać cukrem pudrem Wink
smacznego Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Duch
.
.



Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 1660
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 16:15, 10 Gru 2008    Temat postu:

Palce lizać!!! Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
MrHybryda
Swój na Forum
Swój na Forum



Dołączył: 25 Lis 2010
Posty: 208
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gdynia

PostWysłany: Pią 10:07, 26 Lis 2010    Temat postu:

A czy Raky zalicza się do dań głównych?

To jest mój specjał, tzn. przeze mnie używany Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Duch
.
.



Dołączył: 28 Gru 2006
Posty: 1660
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Sob 4:15, 27 Lis 2010    Temat postu:

Wtedy na tym Sylwestrze rak był podany jako przekąska przed daniem głównym.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
MrHybryda
Swój na Forum
Swój na Forum



Dołączył: 25 Lis 2010
Posty: 208
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gdynia

PostWysłany: Pią 11:27, 11 Lut 2011    Temat postu:

Duch napisał:
Wtedy na tym Sylwestrze rak był podany jako przekąska przed daniem głównym.

Nie wystarczyłoby dla wszystkich raków a ja już bym nic innego nie wcisnęła Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Kasia




Dołączył: 22 Lut 2011
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 15:24, 22 Lut 2011    Temat postu: Makaronowa sałatka z kurczakiem

Ostatnio wypróbowałam nowy przepis na makaronową sałatkę z kurczakiem. Jest pyszna. Spróbujcie.

Składniki:
200 g makaronu świderki
4 łodygi selera naciowego
500 g fileta z kurczaka
1-2 ząbki czosnku
1 jogurt naturalny
majonez Kielecki Omega-3
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować we wcześniej posolonej wodzie, przecedzić, przelać zimną wodą, żeby się nie sklejał, a następnie pozostawić do ostudzenia. Filet z kurczaka pokroić na podłużne kawałki, oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na patelni na złoty kolor, ostudzić. Wcześniej przygotowany seler pokroić w plasterki. Jogurt naturalny wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wszystkie składniki dobrze wymieszać, sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Gotowe! Smacznego!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mela
Karawanowy Aniołek :)
Karawanowy Aniołek :)



Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 3576
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 16:08, 24 Lut 2011    Temat postu:

Sama nie robiłam, ale jadłam i bardzo mi smakowało Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
karpiniuk




Dołączył: 11 Mar 2011
Posty: 4
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 20:27, 13 Mar 2011    Temat postu: Przepis na kurczaka

Oto mój ulubiony [link widoczny dla zalogowanych]. To trochę niestadardowy pieczony kurczak bo zasypuje się go surowym ryżem i zalewa zalewą (a czymże by innym Smile ).
Danie proste i gość szybkie, bo wszystko co potrzebne do obiadu piecze się w jednej brytfannie.
A oto jaki kurczaj wychodzi z tego [link widoczny dla zalogowanych]:
Powrót do góry
Zobacz profil autora
MrHybryda
Swój na Forum
Swój na Forum



Dołączył: 25 Lis 2010
Posty: 208
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gdynia

PostWysłany: Sob 14:09, 28 Maj 2011    Temat postu:

No i narobiłeś mi chęci na kurczaka, co ja teraz zrobię? Very Happy
Muszę zasuwać do sklepu...
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Tygrysica




Dołączył: 18 Kwi 2014
Posty: 13
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź

PostWysłany: Pią 13:53, 18 Kwi 2014    Temat postu:

Ja polecam sałatkę meksykańską. Sprawdza się nawet w podroży. Wystarczy kupić puszki: biała fasola, czerwona fasola, groszek, kukurydza, marchewka, przyprawa meksykańska, majonez. Wszystko wymieszać
Powrót do góry
Zobacz profil autora
turystka




Dołączył: 02 Maj 2014
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 9:51, 17 Cze 2014    Temat postu:

A ja mam sprawdzony i łatwy do zrobienia makowiec ( ciasto w piegi).

Produkty:
-1 szklanka suchego maku
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka białek
- paczka margaryny
- śmietana
-proszek do pieczenia
- zapach

Przygotowanie:

Margarynę z cukrem ucieramy na masę (można mikserem-szybciej),dodajemy mąkę,mak,śmietanę,ubite na sztywno białka, proszek do pieczenia ,zapach - wszystko należy wymieszać bardzo dobrze na puch i to potem wlewamy do wysmarowanej i posypanej tartą bułką formy. Produkty można zwiększyć w zależności od wielkości blachy. Pieczemyw piekarniku około 45 minut w temp.200 stopni. Ciasto jest wyśmienite.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marco P.




Dołączył: 07 Maj 2014
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Wto 11:51, 02 Wrz 2014    Temat postu:

Teraz będę musiał spisać przepisy i dać współlokatorce, a nóż jej się zachce i upichci nam coś Very Happy Ciasta w moim wykonaniu niestety nie są zbyt smaczne.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marco P.




Dołączył: 07 Maj 2014
Posty: 25
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Wrocław

PostWysłany: Czw 12:40, 16 Paź 2014    Temat postu:

Składniki dla 4 osób: Lokatorka się spisała Smile

200 g umytych i oczyszczonych kurek (ew. poza sezonem mogą być pieczarki)
2 pokrojone w plastry ugotowane ziemniaki

1 pęczek posiekanej cebuli dymki
2 pokrojone w plastry ząbki czosnku
Tarty kozi ser
4 jajka
1 szklanka śmietany kremówki
2 pokrojone w plastry pomidory malinowe
Olej rzepakowy
2 łyżki masła

Do smaku: Sól morska, Pieprz czarny mielony, Tymianek, Gałka muszkatołowa,
Party Dip czosnkowy Prymat

A przygotowanie jest proste: Na suchej patelni podsmażyć kurki i po chwili dodać olej i masło.Do smażonych kurek na patelnię dodać ziemniaki i smażyć na złoty kolor. Doprawić do smaku solą morską i pieprzem czarnym mielonym. Na koniec smażenia dodajemy czosnek.W misce ubić jajka, a następnie połączyć je ze śmietaną i kozim serem, doprawić do smaku solą morską i pieprzem czarnym mielonym, gałką muszkatołową oraz tymiankiem. Na patelnię wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć ziemniaki i kurki z czosnkiem. Ułożyć plastry pomidorów, doprawić pieprzem, wylać na
to masę jajeczną z kozim serem.Posypać całość szczypiorem z dymki, smażyć pod przykryciem 15-20 minut. To wszystko polać dipem czosnkowym sobotnie śniadanie jak znalazł. Sprawdzony przepis polecam.


Ostatnio zmieniony przez Marco P. dnia Czw 13:39, 16 Paź 2014, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Karawany Strona Główna -> Kącik kulinarny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 9, 10, 11  Następny
Strona 10 z 11

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin