Forum Forum Karawany Strona Główna Forum Karawany
Forum turystyczne
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy    GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Kącik kulinarny - Wyłącznie sprawdzone przepisy kulinarne!
Idź do strony 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Karawany Strona Główna -> Kącik kulinarny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
karawana
.
.



Dołączył: 05 Lut 2006
Posty: 30
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 9:36, 23 Lut 2006    Temat postu: Kącik kulinarny - Wyłącznie sprawdzone przepisy kulinarne!

Czy masz ochotę zrobić wrażenie swoimi daniami na gościach i karawanie, wprawiając ich w zachwyt? Chcesz słuchać pochwał i szczerych słów uznania?

Podziel sie z nami swoimi przepisami
Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Roullette
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 09 Lut 2006
Posty: 1290
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Piaseczno

PostWysłany: Czw 10:08, 23 Lut 2006    Temat postu:

No to sie zaczajam na tort chalwowy i juz przygotowuje lapki do oklaskow radochy ..... moze nawet zwolnienie sobie "zalatwie", zeby aplauz po dodaniu decybelkow mojego spontanicznie wyrazanego zachwytu byl dobitniejszy ! Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
bakalia
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 12 Lut 2006
Posty: 280
Przeczytał: 3 tematy

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Lublin

PostWysłany: Czw 10:35, 23 Lut 2006    Temat postu:

TORT CHAŁWOWY, LUB CZEKOLADOWY
Placek orzechowy
25 dkg mielonych orzechów
25 dkg cukru pudru
2 łyzki tartej bułki
8 jaj
Ubić pianę na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i wymieszać łyzka. Na koniec orzechy wymieszane z tartą bułką. mieszać ostrożnie. Piec w dużej tortownicy ( ok 30 - 40 min - 200 st)
Placek biszkoptowy
6 jaj
1 szklanka cukru
3/4szklanki mąki
1/4 szklanki kakao.
1 łyzeczka proszku do pieczenia.
Upiec jak zwykły biszkopt. Ja robię to w takiej kolejności: biję pianę, dodaję cukier, mieszam żółtka z proszkiem i odrobiną octu, dodaję do piany. potem mąkę przesianą z kakaem.
Masa
3 jajka na 3 kostki masła i cukier puder ponad szklankę. zależy od tego czy ma być słodki, czy mniej.
Jajka wyszorować w goracej wodzie z Ludwikiem. ubić pianę, dodać cukier, potem żółtka. Dodawać masę jajeczną ( po łyżce) do rozkręconego masła i ucierać dalej. Na koniec roztartą miałką chałwę i spirytus. Chałwy sporo ok pók kg.
Placki przeciąć na pół. Układać w kolejności:
1. pól placka orzechowego
2. masa
3. pół placka biszkoptowego mocno nasączonego
4. konfitura np morelowa, lub wiśniowa
5. pół placka biszkoptowego mocno nasączonego
6. masa
7. pół placka orzechowego
8. masa
9. dekoracja

Zamiast masy chałwowej może być czekoladowa.

Okropnie się rozpisałam, ale chyba o niczym nie zapomniałam. Laughing

Tort będzie w Kazimierzu. Zapraszam
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Roullette
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 09 Lut 2006
Posty: 1290
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Piaseczno

PostWysłany: Czw 11:04, 23 Lut 2006    Temat postu:

Jejku ! Ty-je sie od samego czytania !!! Wink
BRAWOOOOO !!! <oklaski> Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora
sabah
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 520
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 11:48, 23 Lut 2006    Temat postu:

Ale tort pychotkowy.
Rulett masz racje juz mam dwa kilo od samego czytania.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
J@anna
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 1017
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warszawa

PostWysłany: Czw 13:15, 23 Lut 2006    Temat postu:

O matko! a mnie w Kazimierzu nie będzie! buuuuuuuuuuuuu J@anna
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hińczyk
Gość






PostWysłany: Czw 14:47, 23 Lut 2006    Temat postu:

Przepis na sznapsa:
Włożyć butelka z czysta wódka do zamrażalnika, jak ona osiągnąć temperatura minus 18 stopniów, nalewać do kieliszków z namaszczeniem i z takowym spożywać.
To być bardzo sprawdzony przepis i zawsze się udawać.
Powrót do góry
babcia
Pasjonatka Karawany
Pasjonatka Karawany



Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 1208
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 15:13, 23 Lut 2006    Temat postu:

Babeczki pustynne "Tarty Baby"

Na 2 tarte baby wziąć 1 funt mąki, 6 łutów młodzi, 1/2 funta masła świeżego wymoczonego, 1/2 funta cukru, 8 jaj, trochę skórki cytrynowej. Młodzie rozbić w 1/4 litrze letniego mleka, dodać do nich 1/2 funta mąki i postawić na ciepłej wydmie saharyjskiej aby podrosły. Tymczasem trzeć 1/2 funta masła w donicy na śmietanę godzinę, dodając 1/2 funta cukru, skórkę cytrynową i po jednem żółtku. Jeżeli tak zwana podmłoda już podrosła, wtenczas włożyć ją lekko do tartej masy, dosypać 1/2 funta mąki, mięszać wszystko wolno, dodając po łyżce piany z ubitych białek. Na koniec wsypać bakalie. Następnie włożyć w formę wysmarowaną masłem, odstawić do podrośnięcia, a gdy się ciasto z wierzchu zaokrągli - nabłyszczyć strusim piórem umaczanym w białku rozbitem z odrobiną wody i piec w berberyjskim piecu.

Przepis sprawdzony, ale w piecyku elektrycznym.


Ostatnio zmieniony przez babcia dnia Czw 15:26, 23 Lut 2006, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Mela
Karawanowy Aniołek :)
Karawanowy Aniołek :)



Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 3576
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Czw 15:26, 23 Lut 2006    Temat postu:

A Babcia to chce nam połowę Karawany upiec Wink Wink Wink Wink Wink Wink : bakalie, strusie pióra..... Co to się już wyrabia Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Roullette
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 09 Lut 2006
Posty: 1290
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Piaseczno

PostWysłany: Czw 16:29, 23 Lut 2006    Temat postu:

... i tak powstaja .... delicje ! Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emu
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 495
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 0:04, 24 Lut 2006    Temat postu:

Coś mnie tknęło, żeby tu zajrzeć... A tu zamach na pół karawany i mój biedny kuperek. Babciu, jak możesz!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Roullette
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 09 Lut 2006
Posty: 1290
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Piaseczno

PostWysłany: Pią 7:36, 24 Lut 2006    Temat postu:

Strusiolku ! Zamach to jest na wszystkie nasze kuperki, bo po degustacji takich smakolykow nawet strus pedziwiatr, obciazony ponadnormatywnym bagazem "oponek zimowych", zwolni nieco swoje pomykanki ... ! Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora
babcia
Pasjonatka Karawany
Pasjonatka Karawany



Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 1208
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 16:16, 24 Lut 2006    Temat postu:

emu napisał:
Coś mnie tknęło, żeby tu zajrzeć... A tu zamach na pół karawany i mój biedny kuperek. Babciu, jak możesz!


Emu, jakże by śmiała czynić zamach na Twój kuperek. Very Happy Ja to piórko strusie znalazłam na pustyni. Zgubił je Twój brat podczas linienia.

A ciekawe... ile strusich jaj potrzeba na babkę pustynno-piaskową Question Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora
emu
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 495
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 16:24, 24 Lut 2006    Temat postu:

Babciu, to już kłamczucha jesteœ! Mój brat ma być niby wyliniały??? Publicznie takie rzeczy?? "To się prosi o kryminał".
Powrót do góry
Zobacz profil autora
babcia
Pasjonatka Karawany
Pasjonatka Karawany



Dołączył: 08 Lut 2006
Posty: 1208
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 16:27, 24 Lut 2006    Temat postu:

Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing Laughing z takim humorem, o jaki mnie przyprawiłaś w tej chwili, mogę nawet w kryminale być Exclamation
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Atena
Egipski Expert
Egipski Expert



Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 1521
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Biegun Północnowschodni

PostWysłany: Pią 20:53, 24 Lut 2006    Temat postu:

To ja podam przepis na tort czekoladowy,który u mnie zawsze robi furorę.
Ciasto:
9 jaj
szklanka cukru
póltorej szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
5 dużych łyżek kakao(najlepsze holenderskie.
Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier,kakao ,żółtka na koniec mąkę z proszkiem.Wziąć papier do pieczenia i wyciąć kwadraty lub kola w zależności jaki chcemy kształt ciasta.Najczęściej odrysowuję ołówkiem kształt dużej tortownicy.Kłaść na papier po 4 łyżki ciasta wyrównac do kształtu i piec w temp.200 stopni ok 5 min,każdy placek osobno.Z tej porcji wychodzi ok 8,9 placków.
Masa:
6 jaj
4 kostki masła
2 szklanki cukru pudru
6 dużych łyżek kakao
Jajka porządnie umyć lub sparzyć wrzątkiem.
Miękkie masło utrzeć z żółtkami.Białka ubić na sztywno,dodać cukier i kakao.Do masła z żółtkami dodawać po łyżce białka z cukrem i kakao i ubijać aż wszystko się dobrze wymiesza.
Poncz:
półtorej szklanki przegotowanej zimnej wody
pół szklanki wódki albo rumu(z rumem lepsze!)
1 olejek rumowy
łyżka cukru,
wymieszać razem i nasączać placki przed przełożeniem masą.
Przełożyć placki masą(nie trzeba się przejmować,że któryś pęknie).
Wyrównać górę i w zależności
-jak to ma być ciasto to polewam górę polewą czekoladową i posypuję orzechami,
Jak robi za tort to dekoruję i tu wam zdradzę tajemnicę prawdziwymi różami.Kupuję rozwinięte róże(kolor wedle uznania),potrzebne są same kwiaty z kawałkiem łodygi.Przygotowuję dość porządny roztwór żelatyny w wodzie i zamaczam w nim kwiaty i na chwilę wkładam do lodówki by żelatyna zastygła.Robię to z kwiatkiem 2,3 razy aż będzie ładnie pokryty żelatyną.Tak samo konserwuję liście.Dekoruję tym tort,efekt murowany.niejedna osoba się nacięła i chciała jeść ozdoby myśląc że sztuczne.
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Atena
Egipski Expert
Egipski Expert



Dołączył: 13 Lut 2006
Posty: 1521
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Biegun Północnowschodni

PostWysłany: Pią 21:06, 24 Lut 2006    Temat postu:

Zapomniałam dodać,że ciasto trzeba przygotować przynajmniej dzień wcześniej przed zjedzeniem a najlepsze jest po dwóch dniach.Trzymać w lodówce!
SMACZNEGO!!! Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
malmasz
Nowy na forum Karawany
Nowy na forum Karawany



Dołączył: 10 Lut 2006
Posty: 122
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pią 22:05, 24 Lut 2006    Temat postu:

to i ja dodam pzrepisik na mandarynkowe ciasto.
4 dorodne klementynki ugotowac w niewielkiej ilosci wody pozostawic do wystygniecia ( najlepiej na noc)
-nastepnie zmiksowac taki rozdrabniaczem jak dla niemowlat( razem z woda)
-dodac 5 jajek calych
-20 dkg zmielonych migdalow
-20dkg cukru
-2 łuzeczki proszku do pieczenia
-2 łyzki likieru pomaranczowego
wymieszac dokladnie (mozna mikserem zwykłym)
wlac do formy (srednia tortownica) piec ok 50-60 minut w 180stopniach.
najlepsze to ciacho po 2 dniach!!!
smacznego -sprawdzone!!
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hińczyk
Gość






PostWysłany: Pią 23:17, 24 Lut 2006    Temat postu:

Atena, Ty mieć litość - u mnie po dwóch dniach to już żadne ciasto nie ostać się nawet w postaci najmniejszego okruszka !
Powrót do góry
Roullette
Stały Bywalec Karawany
Stały Bywalec Karawany



Dołączył: 09 Lut 2006
Posty: 1290
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Piaseczno

PostWysłany: Pią 23:21, 24 Lut 2006    Temat postu:

Boziu ... daj mi sile na przetrwanie najblizszych dziesieciu latek, zeby z radocha wejsc w swiat tajnikow kuchennej produkcji produktow wabiacych rodzinke wlasnego syna (ktora zapewne zalozy w swoim czasie ) ... bo na razie nie mam na to czasu .... !
Karawano TRWAJ !!!! Smile)))
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Karawany Strona Główna -> Kącik kulinarny Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3 ... 9, 10, 11  Następny
Strona 1 z 11

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin